ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016-2017

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016-2017

Περιγραφή

Ύλη Κατατακτηρίων Εξετάσεων 2016-17

Α) ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έννοια και έργο της εξελικτικής ψυχολογίας. Εξέλιξη, ανάπτυξη. Αρχές της ανάπτυξης. Θεωρητικές κατευθύνσεις στην εξελικτική Ψυχολογία . Χαρακτηριστικά γνωρίσματα και πορεία της βιοσωματικής – Ψυχοκινητικής – νοητικής – γλωσσικής – συναισθηματικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Αναλυτική περιγραφή της ανάπτυξης στις διάφορες φάσεις της ζωής του ατόμου: Προγεννητική περίοδος, βρεφική ηλικία, νηπιακή ηλικία, σχολική ηλικία, εφηβική ηλικία.

Β) ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αντικείμενο, ιστορία και ερευνητικές μέθοδοι της Γνωστικής Ψυχολογίας. Φυσιολογία των Γνωστικών Διεργασιών. Προσοχή, Αντίληψη, Νοερή Απεικόνιση, Μνήμη, Γλώσσα, Σκέψη (Λύση Προβλημάτων και Συλλογιστική), Γνωστική Ανάπτυξη.

Γ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

α) Σκοπός και έργο της Κοινωνικής Ψυχολογίας, Μέθοδοι της κοινωνικο-ψυχολογικής έρευνας, Ερευνητική δεοντολογία. β) Στάσεις,  θεμελιώδεις κλίμακες μέτρησης των στάσεων, δομή και λειτουργία των στάσεων, ανακολουθία στάσεων-συμπεριφοράς, θεωρίες για τη σχέση στάσεων και πρόβλεψης της συμπεριφοράς, διαμόρφωση των στάσεων, άλλες έννοιες που σχετίζονται με τις στάσεις, όπως αξίες, ιδεολογία, κοινωνικές αναπαραστάσεις. γ) Πειθώ και αλλαγή των στάσεων, στάσεις και επιχειρήματα, πειστική επικοινωνία, ενδοτικότητα, γνωστική ασυμφωνία, αντίσταση στην πειθώ. δ) Τι είναι ομάδα, η επίδραση της ομάδας στην ατομική απόδοση, ομαδική συνεκτικότητα, ομαδική κοινωνικοποίηση, νόρμες, δομή της ομάδας, λόγοι που εντασσόμαστε/ δεν εντασσόμαστε σε ομάδες. ε) Διαπροσωπικές σχέσεις σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, τύποι σχέσεων και μορφές αλληλεπίδρασης (αδελφική σχέση, φιλία, συναδελφική σχέση), άγραφοι κανόνες, κοινωνικοί ρόλοι, θεωρία του Bales για την κοινωνική αλληλεπίδραση σε ομάδες, η γλώσσα στην αλληλεπίδραση και μεταβλητές του κοινωνικού πλαισίου (φύλο, κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο κ.ά.), μη λεκτική συμπεριφορά και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, στ) Λεκτική και μη λεκτική συμπεριφορά και η άσκηση ελέγχου στην αλληλεπίδραση, Μοντέλα αλληλεπίδρασης με κριτήριο τη γλώσσα (προσέγγιση του D. Graddol), η ασάφεια της κοινωνικής ζωής και η θεωρία του Goffman, ζ) Διαπροσωπικές σχέσεις και πρότυπα αλληλεπίδρασης με έμφαση στις πρώιμες σχέσεις, Θεωρία των Προσωπικών Νοητικών Κατασκευών του G. Kelly, Αιτιακές αποδόσεις στις στενές-οικείες σχέσεις και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, Συστημικές προσεγγίσεις και αρχές για τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, και η) Δίκτυα σχέσεων και οι επιδράσεις τους στις σχέσεις,  η κοινωνική συμμετοχή, οι αρχές της συναλλαγής, θεωρίες της αλληλεξάρτησης και της ισότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν προτείνεται συγκεκριμένη βιβλιογραφία. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν τις παραπάνω ενότητες θεματογραφίας των τριών μαθημάτων από αντίστοιχα επιστημονικά-πανεπιστημιακά συγγράμματα.

  • Κωδικός Προϊόντος:
  • Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο